Cursussen en workshops

Webinar: “De kruidenwis”

Een kruidenwis werd vroeger gemaakt om goden en godinnen te bedanken voor een goeie oogst, om donder en bliksem af te wenden en om zich te beschermen tegen ziekte en onheil. Later werden die kruidenbundels op 15 augustus, OLV Hemelvaart, gezegend. Wie zich afvraagt welke planten er voor gebruikt kunnen worden, kan op onderstaande link klikken.

De webinar duurt 20 minuten. Kostprijs: 17 Euro

Naar webinar

Webinar: eetbare ondergrondse schatten

In de koude maanden van het jaar, wanneer het bladgroen afsterft, vinden we onder de grond de ware overlevers van koude en vorst. Wilde en gecultiveerde wortels, vergeten en herontdekte peentjes die boordevol voedzame en helende stoffen zitten. In deze webinar ontdek je hoe je ze kan vinden, oogsten én klaarmaken. Lekkere bollen, knollen, rokken en stokken… want een worteltje is méér dan het klassieke oranje pootje bij de erwtjes.

De webinar duurt een uurtje. Kostprijs: 27 Euro

Naar webinar

Webinar: de fire cider

De Fire Cider is een eeuwenoud volksmiddeltje dat wordt gemaakt van makkelijk te vinden ingrediënten. Van planten die in hun wortels gezonde stoffen bewaren waarmee ze kunnen overleven. En ook wij kunnen met deze ondergrondse schatten de winter aan. In deze webinar wordt het verhaal verteld, het recept getoond en worden tips gegeven wat je nog meer met de gebruikte ingrediënten kan doen om je gezond te houden.

De webinar duurt 25 minuten. Kostprijs: 17 Euro

Naar webinar

Webinar: Lieve Vrouwenkruiden

Hemelsblauwe, vergeet-mij-nietjes zoals Maria’s mantel. Goudsbloempjes die net als Maria trouw het licht, de zon volgen. Maagdelijk witte madonnalelies, lievevrouwebedstro, mariadistel, maagdenpalm…
Er zit heel wat symboliek achter de Lieve Vrouwenkruiden. Maar zijn ze wel zo lief en gezond voor vrouwen? Dat verneem je in deze webinar. Een bloemlezing, waarin het aardse gebruik van de Lieve Vrouwenkruiden centraal staat. Met vrouw minnende receptjes, mooie legendes en verwijzingen naar andere moedergodinnen. Een webinar die je heel anders doet kijken naar de Mariablommekes.

De webinar duurt 1 uur. Kostprijs: 27 Euro

Naar webinar

Webinar foerageren: eetbare wilde bloemen

Wil je meer dan enkel genieten van de geuren en kleurenpracht van bloemen? Dan kan je ze lekker opeten! Kom te weten welke bloemen aromatisch, pittig of net heerlijk zoet zijn, hoe je ze veilig kan gebruiken in smakelijke bereidingen en welke je beter niet culinair gebruikt. Bloemen van kruiden, groenten, tuinbloemen en vooral heel veel wilde bloemen komen aan bod! Je zal verbaasd zijn wat je allemaal met een madeliefje, koolzaad en de bloemknopjes van weegbree kan doen, om er maar een paar te noemen. Een webinar boordevol inspiratie!

De webinar duurt 75 minuten. Kostprijs: 27 Euro

Naar webinar

Webinar foerageren voor beginners

Onze grootmoeders wisten er wel weg mee. Ze trokken de natuur in, plukten wilde planten en maakten er lekkere gerechten mee. Ook al heb je die kennis niet meegekregen, iedereen kan met wildplukken beginnen. Dat kan al in je eigen achtertuin of op een braakliggend veldje. Stap voor stap met makkelijk te herkennen planten. Die wilde groenten en kruiden zitten boordevol smaak en zijn supergezond. Vaak bevatten ze zelfs méér voedingsstoffen dan industrieel geteelde planten. Na deze online les durf je experimenteren met brandnetel en vogelmuur en kruid je je leven met weegbree en kleefkruid.

De webinar duurt 70 minuten. Kostprijs: 27 Euro

Naar webinar

Cursus aromatherapie

Rita Van Parys, apotheker, aromatoloog, Clinical Aromatherapist (UK) heeft een passie voor natuurlijke geneeswijzen en in het bijzonder voor aromatherapie. Kennis hierover vergaren en deze doorgeven ziet zij als haar missie. Essentiële oliën zijn nl zeer complex en krachtig wat maakt dat ze op een juiste manier moeten gebruikt worden voor een maximale doeltreffendheid en optimale veiligheid. Aromatherapie is alles behalve zweverig, het is een heuse wetenschap die in volle ontwikkeling is. Vandaar ons initiatief om rond dit thema een basiscursus te organiseren!

Nog niet gepland in 2022

Webinar foerageren

Pril voorjaar, er zijn nog geen blaadjes aan de bomen en toch is er al heel wat lekker groen te vinden. Plantjes die koude temperaturen aankunnen en groeikracht halen uit de bodem. Die jonge vroege plantjes hebben zuiverende en aansterkende eigenschappen. Ideaal om voorjaarsmoeheid te verdrijven. De natuur geeft je precies wat je op dat moment nodig hebt. In deze webinar, waarin de kleur groen centraal staat, leer je ze kennen en kom je te weten waarom iedereen wel een groen blaadje lust.

De webinar duurt 65 minuten. Kostprijs: 27 Euro

Naar webinar

Weg van kruiden

Onder 'Weg van kruiden' worden dag- en weekenduitstapjes aangeboden en ook reisjes naar kruidige plaatsen.

Volgende uitstappen kunnen ook op aanvraag georganiseerd worden:

WEEKENDJE “WEG VAN KRUIDEN” ZEELAND EN ZUID-HOLLAND 2022. 
DE KRUIDEN VAN ONS LIEVE VROUWKE EN EEN STRAFFE KRUIDENMAN

Praktisch: Je hebt geen voorkennis nodig voor dit weekend.
Wanneer: zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022.

Details en planning

 

Foerageren naar eetbare wilde planten

Samen met Nathalie Hermans (De Kruidenmin), herborist van het Kruidenkenniscentrum, gaan we wildplukken met hedendaagse blik en oog voor de traditie van de kloosters. Op zoek naar wilde kruiden en groenten die boordevol smaak, aansterkende vitaminen, mineralen en gezonde stoffen zitten. Wil je weten hoe je met respect voor de natuur plukt, wandel dan mee door de wondere wereld van het hedendaagse wildplukken.

In deze lessenreeks leer je eetbare wilde kruiden en groenten herkennen, krijg je tips en tricks, verneem je meer over wetenschap en weetjes en maken we een aantal bereidingen met wat de natuur ons te bieden heeft.

Details en planning